Szájmaszkok - Pro és kontra

A koronavírus fenyegetettsége mindenestül felforgatta és átalakította valamennyiünk életét. Miközben a nemzetközi trend a maszk minél rendszeresebb szabadtéri viselése mellett teszi le a voksát, addig a magyar kormány részéről ezzel ellentétes rendelkezések születtek, helyszíni beszámolók szerint mégis egyre többen használnak maszkot a szabadban is.

A szakmai szervezetek és az orvosok sem értenek egyet maradéktalanul abban, hogy érdemes e mindenkinek maszkot hordania vagy sem. Határozott válasszal sajnos mi sem tudunk szolgálni, de talán az érvek megértésével sok mindennel kapcsolatban megvilágosodhatunk a maszkok viselésének kapcsán.

A WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete), a Magyar Vöröskereszt és az országos tisztifőorvos is kiemelte, hogy a szájmaszk viselése nem hatékony egészséges emberek esetében. A maszk elsősorban azoknak ajánlott, akiknek légúti tünetei vannak, hogy ne fertőzzenek meg másokat. (Azonban a mostani időszakban a legtöbb helyen kötelezővé tették a szájmaszk viselését.)

szajmaszk-kezfertotlenito

A CDC (az Egyesült Államok járványügyi szervezete) és a Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint azonban a védekezés ajánlott kellékei között szerepel a maszk hordása is.

Az egyes kormányok az elmúlt hónapokban más-más döntést hoztak a maszk viselésével kapcsolatban, de mostanra szinte mindenhol kötelezővé vált a használata tömegközlekedési eszközökön és zárt tereken belül.

Tudományosan még nem tisztázott, hogy a maszk viselése hatékonyan lép e fel a vírus terjedésével szemben, de egyre többen ismerik fel, hogy a maszkok hordása hatásos lehet, és azokban az országokban, ahol viselése kötelező a vírus elleni védekezés jobb helyzetben van.

Pro

 • Akárki lehet fertőzött, a tünetmentes lefolyás vagy a lappangási idő miatt olyanok is lehetnek hordozók, akiknél nem mutatkoznak meg a fertőzés tipikus jelei. Így kisebb eséllyel adjuk át a vírust, hogyha mégis fertőzőképes hordozók vagyunk.
 • A szájmaszk beszerzése önmagában még nem garancia a védelemre, nem minősül csodaszernek, viszont a kis eredmények is fontossággal bírhatnak a járvány terjedésének visszaszorításában.
 • Habár a kísérletek azt tükrözik, hogy az egyszerűbb maszkok kevésbé hatékonyak, a gyakorlati tapasztalatok azt támasztják alá, hogy viselésük semmi esetre sem korlátozza a védekezést.

Kontra

 • A maszkot viselők sokszor az arcukhoz érnek, akár reflexből is. Rengetek kórokozót juttathatunk szervezetünkbe, ha kezünkkel a szemünkhöz vagy az arcunkhoz érünk. Ez olyasféle fertőzésveszélyt jelenthet, mint a légúti fertőzés.
 • A túlnyomó többség nem használja megfelelő módon a maszkot. A nem hivatott használat azonban a védelem helyett kifejezett fertőzésforrás is lehet. Aki maszkot hord, annak tudnia kell arról is, hogy egy átlagos maszkon akár 7 napig is életképes lehet a vírus. (nem különítjük el megfelelően a levett maszkot, többször viseljük ugyan azt a maszkot annak kidobása/mosása helyett, nem mosunk kezet annak közvetlen használata előtt/után)
 • A vírus első hullámakor nem volt elegendő szájmaszk, sokan felhalmozták azokat, így aki egészséges volt és el tudta volna kerülni a vírushordozókat, azoknál hatalmas készlet halmozódott fel, míg az egészségügyben dolgozóknak szinte egyáltalán nem jutott.
 • A több milliárd levegőben terjedő vírus egy részét csakugyan felfogja, de mivel egyáltalán nem zár légmentesen, így a vírusok számottevő része simán eljut az egészségesek nyálkahártyájáig. Azonban ha beteg ember viseli azt (az előírásoknak megfelelően, orrot és szájat is takarva), köhögés esetén a vírusok jelentős részét felfoghatja.

Az eldobható szájmaszk helyes viselete

 • Ne viseljünk többször egy maszkot!
 • Az egyszer használatos maszkokat dobjuk ki azonnal használat után, a textil maszkokat pedig legalább 60 fokon mossuk ki!
 • Ne érjünk a maszkhoz ameddig fent van!
 • Figyeljünk a szájmaszk megfelelő illeszkedésére! (A száj mellett fedje az orrot is!)
 • Mossunk kezet a maszk felrakása előtt és után is!
 • Egy átlagos sebészeti szájmaszk szavatossági ideje 2-3 óra!

Azonban mindezen hasznos információk mellett is fontos tudni, hogy akinek tünetei vannak és potenciális koronavírus-fertőzött az se szájmaszkban, se anélkül ne menjen emberek közé, hanem maradjon otthon!

Szájmaszk rendelése
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!