Vírus, vírusfertőzések és az immunitás

Valójában az ember és a mai élővilág kialakulása óta folyamatos háború zajlik a vírusok ellen. A fejlődő tudománynak köszönhetően ma már számos vírus okozta megbetegedésre létezik védőoltás és gyógyszer, amelyeknek köszönhetően hatékony segítséget kaphatunk a betegségek felépülésében. Valamint a vakcinák lehetővé tették a fertőzések széles körű elterjedésének megakadályozását is. Azonban ez sajnos korántsem mondható el az összes vírus okozta megbetegedés esetén, amelyet a napjainkban is felbukkant új koronavírus (COVID-19) betegség is mutat. Amíg ezeknek a vírusos megbetegedéseknek a kezelésére nincs ellenszer, addig is van lehetőségünk több frontos is védekezni a megbetegedés ellen. A továbbiakban részletesen megismerhetjük ezeket a védekezési formákat. Illetve emellett betekintést nyerhetünk a vírus és baktérium közötti különbségekbe, valamint segítséget kaphatunk az immunitás megőrzéséhez egyaránt.

virus

Vírusok és baktériumok

Sok esetben merülhet fel a kérdés: Baktérium vagy vírus okozta megbetegedésről beszélünk? Sokan még a mai napig is szinonimaként használják e két kifejezést. Tévesen! Azonban fontos megjegyezni, hogy egy betegség pontos diagnózisának felállításához elengedhetetlen az orvosi vizsgálat. Így elkerülhetők a téves gyógymódok és az adott betegség kezelésére célzott segítséget kaphatunk.

Röviden nézzük meg, melyek a legfontosabb különbségek e két élőlény között.

A baktériumok egysejtű élőlények. Jelen vannak a vízben, a levegőben, valamint az állatok és az emberek szervezetében egyaránt. Vannak súlyos betegségeket okozó baktériumok, azonban többségük jótékony hatású és egyáltalán nem káros az egészségünket tekintve. Többek között a bélflóra egyensúlyát fenntartó baktériumok is a jótékony hatásúak csoportját erősíti.

A vírusok a baktériumokkal szemben még kisebb élőlények, amelyek élő szervezetben képesek táplálkozni és életben maradni. Sok esetben az immunrendszer meggyengülésével okozhatnak betegségeket.

A vírus, illetve baktérium okozta megbetegedések tünetei sok esetben hasonlóak, azonban kezelésük eltérő. Ezért is elengedhetetlen orvosi vizsgálat a pontos diagnózis felállításához.

Mit tehetünk mi a betegségek kialakulása ellen?

  • Immunrendszer erősítése: Korábban már említést tettünk, hogy a vírus okozta megbetegedések kialakulásának hátterében gyakran a legyengül immunrendszer áll. Az immunrendszer a szervezetünk egy igazán összetett szervrendszere, amelynek feladata a betegségek és különféle fertőzések elleni védekezés. Az immunrendszer megfelelő működése hatékonyan támogatható többek között egészséges életmód követésével, megfelelő vitaminok pótlásával, valamint rendszeres sportolással is.
  • Maszk használata: Megoszlanak a vélemények a maszk használatát illetően, azonban a tudományos közösség javaslata szerint a maszk viselése egyre inkább indokolt. A legfontosabb érv a maszk viselése mellett, hogy a tünetmentes és az igazán enyhe tünetekkel rendelkező emberek kevesebb eséllyel adják át környezetüknek a vírust.
  • kézfertőtlenítés és a kézfertőtlenítő használata: A személyes higiéne betartása elengedhetetlen a vírusos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez. A rendszeres és alapos kézmosást a szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítővel is végezhetjük.

Emellett természetesen számos óvintézkedés betartása javasolt, - rendszeres szellőztetés, nagy tömeg kerülése, betegekkel való érintkezés kerülése - azonban e három pont elkerülhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Újdonság

Firstdoc egészségügyiszájmaszk fülpánttal 15db

-88% Firstdoc egészségügyi szájmaszk fülpánttal 15db

Most a szájmaszk lehet a szervezeted védőpajzsa. Amit jelenleg tehetünk az az, hogy megpróbáljuk megvédeni magunkat és társainkat. Ezt nem könnyű megtenni, hiszen számos felülettel és emberrel érintkezünk naponta.

Ár: 550 Ft
4490 Ft
Megnézem

S.Bernhard Bodorrózsa(cistus incanus) C+cink 180 db rágótabletta

-54% S.Bernhard Bodorrózsa (cistus incanus) C+cink 180 db rágótabletta

Bodorrózsa a vírusos betegségek megelőzésére és kezelésére ajánlott elsősorban. Bodorrózsa (Cistus Incanus ) kivonatot, Acerolából származó természetes C-vitamint és cinket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 3250 Ft
6990 Ft
Megnézem
Újdonság

Biosynex AutotestCovid-19 gyorsteszt 1db

-36% Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt 1db

Ez az otthoni gyorsteszt meghatározza, hogy a tesztelt személy kapcsolatba került-e a COVID-19-ért felelős vírussal. Érzékenység és specificitás A Biosynex COVID-19 otthoni gyorstesztet klinikai igazolt diagnózissal hasonlít

Ár: 5750 Ft
8990 Ft
Megnézem
Újdonság

FFP2 külön csomagoltprofesszionális arcmaszk 20db

-33% FFP2 külön csomagolt professzionális arcmaszk 20db

Az FFP2 minősítésű maszkok nagy hatékonysággal képesek szűrni a ki és be lélegzett levegőt, ezáltal kétirányú védelmet biztosítanak. 

Ár: 5990 Ft
8990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!